mandag 20. februar 2012

Blåmandag

Det snakkes mye om gamle tradisjoner og merkedager.
I dag er det altså blåmandag. Jeg kan ikke huske at vi snakket noe om denne dagen, eller at den ble markert på noen måte da jeg vokste opp. Faste, fastelavn med fastelavnsris og boller derimot er kjente begrep.
Karnevalet er igang i Brasil. Disse festlighetene er en katolsk skikk, og feires i forkant av den lengste fasten i den katolske kalenderen. Karneval betyr farvel til kjøtt (carne)
Selv om vi i Norge ikke har hatt tradisjon for karnevalsopptog har innledningen til fastetiden  40 dager før påske vært markert. I går var det fastelavnsøndag, i dag er det altså blåmandag. 
Forskerne mener navnet blåmandag kommer av tyske Blauer Montag – den blå mandagen. Det viser til en katolsk middelalderskikk da man kledde altrene i kirkene med blå duk for å symbolisere at nå begynte fasten. Lilla er botsfargen og den egentlige faste fargen, men denne fargen var svært dyr og vanskelig å få tak i, derfor brukte kirken blå farge på alterdukene.
I dag betyr blåmandag «dagen derpå», da man skofter eller holder seg borte fra arbeidet etter en riktig  fest. Det kan skyldes en annen europeisk skikk, nemlig at tjenerne skulle ha fri blåmandag for å hvile ut etter karneval på søndag.
Gled dere til i morra, da er det feitetirsdag!

1 kommentar:

  1. Ja vi skal visst ha boller med fløte på jobb i dag. Så det blir nok feitetirsdag ja.
    Flott pyntet alter.
    HA ei herlig uke :)

    SvarSlett