Handel som gir håp

Du kan lese litt om historien bak oppstarten av Sally Ann i Bangladesh på egen nettside her.
Her får du historien om hvordan Sally Ann kom til Moldova
Vi (Jostein og Magna Våje Nielsen) bodde 3 år i Moldova, fra 2004 til 2007. I den tiden forsøkte vi å formidle håp til mennesker som levde under vanskelige forhold, Igjen og igjen møtte vi håpløsheten når det ikke fantes jobber og ikke mulighet for nok inntekt til å kunne klare seg selv. Sally Ann som vi kjente fra før, ble en naturlig metode for å gi mulighet til arbeid og inntekt for de som ville og kunne.
Å starte opp med et sånt prosjekt er en ting, å gjennomføre og lykkes er noe helt annet.
Kvinner og menn i Moldova har en rik handverks tradisjon både innenfor treskjæring, søm, vev, strikking og helking.
Det har tatt utallige timer med fortelling og forklaring, vising av bilder, vareprøver, gjennomgang av handarbeid og tradisjoner, utprøving av materialer og teknikker, sjekke tilgang på råvarer, kartlegge produksjonsevne og mulighet, skape forståelse for krav og forventninger, kvalitetskontroll, avslag, nye prøver, lange reiser, og masse tålmodighet.
Mange ulike vareprøver ble sendt til Norge eller jeg tok dem med i kofferten da jeg dro hjem på ferie. Drøftinger på Sally Ann kontoret i Oslo ga nye innspill til hva som var lurt å satse på. Noe ble for dyrt i produksjon, noe var for vanskelig å få til, noe var ikke passelig for det skandinaviske marked, o.s.v.
Jeg kjøpte inn både stoff og tråd, strikkepinner, heklenåler garn, og maling for å få mange til å lage prøver på produkter som kunne være aktuelle. Noen gikk igang med iver og stor lyst, andre var veldig nølende og forsto ikke at dette var starten på noe som kunne gi muligheter for jevn inntekt framover.
Birgitte og Bo Brekke som hadde startet opp i Bangladesh flere år tidligere var nå nestledere for Frelsesarmeen i Øst Europa med ansvar også for Moldova. Birgitte kom fra Moskva for å gi inspirasjon og nyttige innspill i denne fasen. Det vekslet mellom håp og fortvilelse, glede og frustrasjon når vi prøvde å finne en vei fram mot produkter som kunne produseres og mennesker som hadde evne og mulighet til å satse. Elena Katrutsa var, en kapasitet når det gjelder design og kvalitet på varer som skulle produseres. Hun var svært nøye i opplæring av arbeidere, og kvaliteten på varene ble nøye kontrollert. Fremdeles sørger Elena for en svært høy kvalitet på alle varer fra Moldova.
Da vi endelig var kommet så langt at vi måtte bestemme om dette var noe vi ville satse på å få til, ble det andre hinder som også måtte forseres. Sally Ann måtte registreres som eget selskap for å få muligheten til å eksportere varer for salg i andre land. Å opprette eget AS er ikke helt enkelt i Moldova, og heller ikke i Frelsesarmeen, - og hadde vi lov til det da?

For å få igang en viss produksjonsmengde måtte vi finne muligheter for salg. Ingen ønsket å produsere noe dersom vi ikke kunne selge det, og da var det bare å finne ut av alle irrgangene ved registrering av business i Moldova. Oxana Babak var en god hjelp med dette. Mange lange timer ble tilbragt på offentlige kontorer og utallige skjema signert og stemplet. Et Moldovsk firma må ha et Moldovsk navn, og "Sally Ann" låter ikke særlig Moldovsk. Dermed ble "Sali Ana" født. Registreringen ble godkjent og det offisielle stemplet ble anskaffet.

Nå syr kvinner i Moldova produkter av lin for salg i Norge. Det startet med duker, servietter og løpere. Vareutvalget utvides og nå er både handlenett og flotte vesker kommet til butikken i Norge.

   Made in Moldova!
Sally Ann har nettbutikk. Logg deg inn her og se hva du kan kjøpe på nett. Du kan også besøke butikkutsalget i Kirkeveien 62 på Majorstuen   i Oslo.
Løp og kjøp!