torsdag 29. november 2012

Adventstradisjoner

Ordet advent betyr komme, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden fram mot jul og Jesu fødsel helt siden slutten av 400-tallet. Første søndag i advent, markerer begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember.
Den kirkelige liturgiske farge i advent er fiolett, og derfor er det mange som bruker fiolette lys i adventskransen.

I protestantiske og katolske kirker varer adventstiden 4 uker mens det i den reformerte kirken i Nederland og den anglikanske kirken ikke markeres noen advent. I ortodokse kirker varer advent i 6 uker. 
Adventstiden er også forbundet med faste.

Man skulle forberede seg til feiringen av Jesu fødsel, men også forberede seg til tanken på at Jesus kommer igjen for å hente alle troende. Ca. år 480 ble det bestemt at hver mandag, onsdag og fredag i advent skulle man faste. Mange katolske land praktiserer fremdeles fastereglene. I protestantiske land har ikke reglene hatt stor betydning siden 1500-tallet. I det norske bondesamfunnet var det likevel innskjerping på kostholdet i ukene før jul. Mange eldre kan fortelle om tradisjoner fra gammel tid knyttet til advent som fastetid, men vi har også "arvet" tradisjoner med veldig hektiske juleforberedelser; som husvask og matlaging og 7 kakeslag fra våre foreldre og besteforeldre.
I våre dager preges tradisjonene i adventstiden av andre ting enn faste og åndelige forberedelser. De mange overdådige julebordene er tydelige bevis på det. I tillegg når julehandelen stadig nye høyder, og forberedelser til jul preges av høyt forbruk, mye og god mat, luksus, glitter og stas.
Jeg ønsker ikke å gå tilbake til ”gode gamle dager” som på mange måter egentlig ikke er så gode for oss, men jeg ønsker at vi kunne ta tilbake noe av adventstidens ettertenksomhet og ro.
Vi har behov for tid til refleksjon i vårt hektiske liv, og advent er en fin tid for nettopp det.


Kanskje det å lage sin egn adventspynt kan bli en god avkopling og gi tid for refleksjon i år.

 Litt mose og lyng og noen små kongler fra skogen rundt huset. Litt kjøpt pynt fra tidligere år, og vips så blir det en ny vri på adventskransen.


 Jeg bruker gjerne hvite lys i adventskransen, og er ikke så opptatt av at det skal være den rette liturgiske fargen fiolett.
Rødt og hvitt er vakkert.
 
 - en detalj fra adventsstjerna laget av sølvtråd og perler som nå er blitt fylt med tørket røsslyng. Her er det fiolett!
Stjerna er kjøpt på Sally Ann
 
God adventstid!

1 kommentar:

  1. Her blir det lilla lys og lilla pynt i morgen. Jeg har ingen religiøse begrunnelser for verken advent eller jul, men holder på forskjellen mellom juleforberedelser og julefeiring. Så julepyntinga her skjer først når melstøv og fett av vasket bort. Jeg unngår julebord nå, ser ikke helt poenget med det. Den gode maten vil jeg gjemme til jul.

    SvarSlett