lørdag 15. februar 2014

På skolebenken

Jeg sitter alltid igjen med mange inntrykk etter et besøk til prosjekter som vi støtter i andre land. Inntrykk som setter spor og som etterhvert er med på å forme tanker og holdninger.

På min siste tur til Haiti møtte jeg mange barn som var på skole. Skolegang er kjempeviktig for alle, og for disse barna er det på mange måter en mulighet og en vei ut av fattigdom og nød.
Utdannelse åpner muligheter for arbeid som kan gi en inntekt å leve av.

 Det gis nyttig opplæring både for små og større elever ved Frelsesarmeens skoler i Haiti.Barna er glad for muligheten de får til å gå på skole. Selv om det skal være gratis skolegang for alle så fungerer ikke dette over alt, og det er mange som ikke har penger til å betale og mister muligheten til å gå på skole. Gjennom fadderprosjekter og andre støtteordninger legges det tilrette for at alle skal få muligheten til å gå på skole.Uansett om skoletilbudet er bra, så vil det være noen som lett kan falle utenfor. Noen trenger kanskje litt ekstra tilrettelegging for å kunne få utbytte av skolegangen, og det er ofte disse barna som kommer bakerst i køen der midlene er få og tilbudene begrenset.

Noen av de som alltid kommer bakerst i køen er de blinde barna. På Jamaica driver Frelsesarmeen landets eneste skole for blinde.Her kommer det elever fra hele landet. Noen bor på skolen, og noen bor hjemme.
Både foreldre og nærmiljø som før trodde at barna ikke kunne lære noe får se at de lærer å lese og skrive. De lærer vanlige skolefag. De lærer å klare seg selv, og gjennom integrering i ordinære studietilbud får de en utdannelse som gir muligheter for arbeid og egen inntekt.

Skole for alle er ingen selvfølge!
Når de som ofte faller utenfor blir gitt en mulighet er gleden over å gå på skole mye større enn vi kan forstå.

2 kommentarer:

  1. Er jo godt med litt varme for oss nordboere nå på vinteren
    Godt å se at frelsesarmeen klarer å hjelpe mange som trenger det.
    Ha en fortsatt god helg :)

    SvarSlett
  2. Kjempeviktig arbeid FA driver! Heia, heia!

    SvarSlett