fredag 14. februar 2014

Bort fra vinter

Å reise bort fra vinteren er en drøm for mange her nord.
Jeg reiste til Haiti. Ikke for å rømme fra vinter og snø, men rett og slett for å jobbe. Så er det selvfølgelig også greit at jobben noen ganger tar meg bort fra vinteren i nord.


"Jeg har vært i Haiti for å følge opp prosjekter som vi støtter fra Norge" sa jeg til han som satt i passkontrollen i Miami da jeg mellomlandet der på vei hjem. "Går det bedre der nå da? "spurte han. Tja. Bedre enn hva? tenkte jeg. Det har vel aldri vært veldig bra forhold på Haiti. Ikke før jordskjelvet i 2010, og ikke er det bra nå heller, men rydding og gjenoppbygging er iallefall i gang.

Vi kjørte gjennom slummen i Port au Prince der Frelsesarmeen har sin skole og der de bygger nytt kirkebygg og sosialsenter. Barnehjemmet er borte. Det ble ødelagt i det kraftige jordskjelvet, men skolen er her, og barna!

Vi kjørte sørover til Fond des Negres. Frelsesarmeens klinikk "Bethel" driver et veldig bra AIDS prosjekt fra klinikken, med aktiviteter ut til de omkringliggende landsbyene. I La Colline var vi med på et lokalt arrangement med informasjon om HIV og Aids og andre smittsomme sykdommer.Skole barna var ivrige med på rollespill og sang for å formidle nyttig kunnskap om helse og hygiene. I Virgel ble vi stuet sammen inne i et knøttlite lokale der kvinnene var samlet til møte i ei låne - og sparegruppe. Småsparing gir nye muligheter for mange fattige kvinner og mange familier.Vi sneglet oss gjennom markedet der handelen gikk livlig og bodene sto tett i tett langs veien.


Vi kjørte på de mest humpete og skrale veier du kan tenke deg! Bratte skråninger der regnet har vasket vekk det meste av veien og store stein nesten stenger muligheten for å komme videre. Dype groper og huller fylt med vann så vi ikke helt vet hvor dype de er...Jeg er glad vi ikke behøver å tenke på is og snø her! Noen steder er veien litt bedre, og der er det jammen kommet ny bru! Vi behøver ikke lenger kjøre gjennom elva, vi kan kjøre over.

Flere skoler er reparert og bygget opp igjen. De har fått nye doer. Alt er malt i fine farger.


Joda. Noe er blitt bedre. Visst er det blitt bedre på Haiti!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar