fredag 14. juni 2019

Hus treng folk

.."og folk treng hus."
Det er godt å ha hule hus å bo i, sa min mamma ofte, særlig når det var styggevær. Med det mente hun at vi var heldige som hadde et krypinn, et hus, et hjem som kunne gi ly og beskyttelse.
Vi er heldige.
Den Gamle skolen er for oss et lunt krypinn når vi trenger det.
Det er ikke så lite, dette huset, og det krever sitt, men vi trives veldig godt her.
Sommeren og høsten 2018 fikk vi to deilige måneder her.

Det er mye snakk om å ta vare på det originale i gamle hus, men det har ikke alltid vært lett.
Den Gamle Skolen har jo aldri vært et hjem med stue, soverom, bad og kjøkken, bortsett fra leiligheten i 2. etasje som var der fra starten, men i årenes løp var blitt omgjort til klasserom.

Skolehuset ble bygget i 1905. Litt historikk kan du lese her.
Vi har hatt Den Gamle Skolen i 20 år og iløpet av disse årene har vi restaurert og gjort flere forandringer både i 1. og i 2. etasje, og ute.
Noe av det første vi gjorde var å legge nytt gulv med god isolasjon i hele 1. etasje. Det var veldig høyt under taket, så vi la også nytt tak, rettet opp og senket det så mye som mulig.

 I leiligheten i 2. etasje hadde det kun vært en liten håndvask på kjøkkenet. Ganske tidlig i restaureringsprosessen fikk vi lagt inn bad med dusj og toalett.På kjøkkenet har vi tatt ut den gamle vedkomfyren til fordel for en god vedovn. Vi har komfyr og kjøleskap og en god spiseplass.  Resten av leiligheten består av stue, to soverom og an god gang. Ny dør i gangen gjør dette til en separat leilighet. 

I 1. etasje var det to store klasserom og et lite siderom til lærerne, og i en periode av skolens historie var dette rommet til tannlegen da han kom.
På 1970 tallet ble det satt inn tre toaletter på rekke; guttedo, jentedo, og do til lærerne.
Vinduene var blitt skiftet ut, et par stykker per år, slik at det var bare to originale vinduer i 2. etasje igjen da vi kjøpte huset i 1998. Disse er beholdt, og er fremdeles i god stand.

Klasserommene i 1. etasje har vi delt inn i flere rom slik at vi nå har ei stor stue, tre soverom og et bibliotek. I stedet for tre toaletter på rad og rekke i gangen, ble det laget et bad, og i lærernes rom har vi hatt kjøkken i 20 år allerede. Vi fjernet gammel panel slik at de originale tømmerveggene kom fram i alle innervegger. Siden ytterveggene måtte isoleres ble det også lagt ny panel og innramming rundt vinduene.

For noen år siden ble det bygget en ekstra inngang på nordsiden av huset slik at man kunne gå inn, og direkte opp i 2. etasje.

Siden trappa ved hovedinngangen er ganske høy, har vi også satt inn ei terrassedør på nord sida, med lettere adkomst for rullator brukere.Hovedinngangen er blitt forbedret med nye trapper og overbygg over døra for bedre vern mot vær og vind.
Se blogginnlegg om denne forandringen herSommeren 2018 fikk gangen en skikkelig oppgradering der noe av det som ble gjort for 20 år siden (fort og billig) ble endret.

Badet ble også pusset opp og malt.Vi har alltid noe som kan gjøres og alltid nye prosjekter i tankene, men mest av allt nyter vi å bare være her i den gode atmosfæren i den gamle skolen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar