tirsdag 29. januar 2013

Island in the sun

Hjemme igjen etter en fin tur til Haiti.

Øya Hispaniola er delt mellom Haiti i vest og den Dominikanske Republikk i øst. Den opprinnelige befolkningsgruppen ble nesten utryddet av tvangsarbeid og sykdomsepidemier etter at denne øya ble "oppdaget" av Colombus og utnyttet. Afrikanske slaver ble bragt til øya. Mange rømte, og dagens befolkning er en god blanding av rømte afrikanske slaver, opprinnelig folkegruppe og koloniherrenes blanding gjennom misbruk av slaver, overgrep og giftermål.
Den karibiske øya er et fantastisk vakkert sted.

Øya har en urolig historie med ulike koloniherrer og opprør og krig. Naturkatastrofer rammer ofte og hardt. Jordskjelv og orkaner ødelegger for alle uten å ta hensyn til rik eller fattig.
 Den vakre øya har blitt utsatt for nedhugging av skog slik at ørkenområdene sprer seg. De tidligere så frodigere og grønne åsene er nå ganske brune og nesten uten trær.
 
Infrastrukturen er svært dårlig, kommunikasjon er svært dårlig, landet er sårbart og mennesker har et tøfft liv. Men det er en utrolig optimisme og stå på vilje og oppfinnsomhet hos haitianere!
 
Ting tar tid. Nå er vi med på å bygge opp igjen noe av alt det som ble ødelagt i jordskjelvet i 2010.
 


Byggeprosjektene engasjerer lokale folk som får opplæring og en betalt jobb. Rivaliserende bander i det verste området i byen er nå med på å bygge skoler, kirke og klinikk for Frelsesarmeen. Noe de selv og deres barn og familier selvfølgelig også får nyte godt av.

 
Nå får de snart ny skole. Den midlertidige brakke - skolen med tynne, flyttbare vegger mellom klasserommene kan rives igjen og nye klasserom står snart ferdige til å flyttes inn i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar