mandag 6. januar 2014

Trettende dagen

 Nå feies jula ut av huset, eller støvsuges ut kanskje.
Jeg har allerede tatt bort både juletre og pynt, men litt rester etter jula er det nok både i kakebokser og kjøleskap.


Den 6. januar er trettende dag jul også kalt Gamle juledag eller Helligtrekongers dag.
Dagen skal minne om mennene fra Øst som kom til Betlehem for å finne kongen som var født. I bibelen kalles de kun for de vise menn, og det står ikke noe om at det var tre av dem. Det var faktisk denne dagen som ble markert og feiret som Jesu fødsel i den første kristne kirke. Den kaltes Epiphania, Åpenbaringsdagen. Dagen er den eldste av alle kristne festdager, og man feiret både Jesu fødsel og Jesu dåp på den samme dagen. Da kristendommen ble statsreligion i Romerriket i år 300 flyttet man feiringen av Jesu fødsel til 25 desember.


I den ortodokse kirke feires julen den 7. januar.

I Sverige er trettendedagen en helligdag.


Etter reformasjonen ble feiringen av denne dagen knyttet til andre tradisjoner her i landet, og det er nok blitt en blanding av gammel overtro og kristen helgen tradisjon.
Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år.
På kvelden måtte folk holde seg i hus - da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten.

Denne dagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren. Siden vi har hatt mildt vær november og desember skal det bli spennende å se hvor kaldt det blir 13. dag jul i år!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar