torsdag 13. desember 2012

Skumle juletradisjoner I

Lussi
13. desember feirer vi ”Luciadagen” med opptog og lys og sang til minne om den hellige Lucia. De forskjellige legendene forteller om at Lucia bad til Gud om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk, og da det skjedde brukte hun pengene som hun hadde fått av moren til å gifte seg for, til gaver til byens fattige. Dette likte de styrende makter dårlig og ca år 300 ble hun brent som martyr.

I Norge er skikken med feiring av Sankta Lucia ganske ny, og brukes særlig barnehager og skoler. Her synges det og deles det ut lussekatter. Men ”Lussi” har røtter langt tilbake i norsk tradisjon og folketro der Lussi  nok er knyttet mer til den onde Lucifer enn til en kristen helgen med lys.

Den 13. desember var ikke en hyggelig lysfest i gamle dager. I det gamle bondesamfunnet regnet man denne dagen som vintersolverv, og natta mellom 12. og 13 desember var den lengste og mørkeste natta i hele året.
Denne natta måtte dyra få ekstra mat, og det het seg at de til og med kunne snakke med hverandre. Tresking og spinning skulle være unnagjort og baking til jul måtte være godt i gang til den 13. desember, og Lussi straffet den som ikke hadde gjort det man skulle.
I følge gammel overtro var Lussi en farlig vette som passer på at folk gjør alt til rett tid før jul. Lussinatta farer hun gjennom natta med Lussireia si. Nå var all slags trollpakk på ferde, Åsgårdsreia, julebukker og nisser, men særlig var det Lussi som var fryktet.

Tradisjonen om Lussi finner vi særlig langs sør- og vestkysten. det sies at hun ropte ned gjennom pipa: "Inkje bryggja, inkje baga, inkje store eldar hava, før så går leiven i tu, hella i sju, bakstetrauet i femten bitar." (kilde: Olav Bø: Vår norske jul. Samlaget, Oslo 1970).
I den gamle folketroen var det vanlig at eldste datter på gården gikk "Lussiferd" for å jage bort onde makter som herjet. Hun stanset ved alle hushjørner og sang, og etter skikken skulle hun også gå innom fjøs og stall.

Lussi-natti lange -
Lussi-natti lange, intet være bange.
Gud beskytte gård og grund,
fisk i vand og fugl i lund.
Intet være bange, lussi-natti lange.

Lussi-natti lange, intet være bange.
Ku og hest og svin og geit
blive karske trinn og feit.
Intet være bange, lussi-natti lange.

Lussi-natti lange, intet være bange.
Hellige Moder gode Christ,
fri fra død og djevels list.
Intet være bange, lussi-natti lange.

(Fra Reidun Horvei: Folkesongar i Hordaland. Samlaget, Oslo 1998).

Da vi bodde på Jørpeland var det vanlig "å gå Lussi" denne kvelden. Utkledde barn gikk fra dør til dør i bygda, og sang., - og de fikk godteri.


Noen steder i landet er dette en julebukk - tradisjon som holdes i hevd dagene mellom jul og nyttår. Barna synger julesanger og får godteri. Våre dagers Halloweeen kan også ha sammenheng med denne typen markering. Knask eller knep! Vær snill og gi godteri, ellers skjer det vonde ting.

2 kommentarer:

  1. Har vært med å gå Lussi på Jørpeland i min barndom.
    Men aller mest har jeg gått Lucia på gamlehjem og fester på fa. Syns det er koselig. Skal bake lussekatter i dag å ha med på bruktmarkedet i morgen tenkte jeg.
    ha en herlig dag :)

    SvarSlett
  2. Så fint innlegg om Lucia dagen:)
    jeg er tante til en som har dag på akkurat Lucia dagen:)..så hos oss er det mere burdagfeiring:)

    SvarSlett